Arend Groosman- De wereld in 24MM

De ideale wereld van de Haagse kunstenaar / ontwerper Arend Groosman is de wereld opgebouwd uit de tafel van 24. Het gebouw; het interieur daarin; het speelgoed op tafel: alles is opgebouwd binnen een strak stramien van 24 millimeter.

Arend Groosman

Arend Groosman: Onderzoek en ontwerp

De afgelopen jaren heeft kunstenaar/ontwerper Arend Groosman zich gericht op de ontwikkeling van objecten en interieur artikelen die zijn gemaakt van een systeem van latten van 24 bij 24 millimeter. Dit levert een modulair systeem op waar zo goed als alles mee te maken is.
Kunst, vormgeving, object, gebruiksartikel; het onderscheid is vaak niet duidelijk te maken. Een object kan net zo makkelijk speelgoed zijn als de basis voor een in serie geproduceerde lamp.
Maar het gaat verder dan de individuele objecten: ze kunnen uit elkaar gehaald worden, gecombineerd en weer in elkaar worden gezet zodat er een compleet nieuwe functie wordt gemaakt met het systeem. Als kunstenaar naar de wereld kijken en zoeken naar nieuwe vormen levert in dit geval ook praktische vormgeving op: een serie van stoelen, tafels en kasten.

De ontwikkeling van dit systeem is al een paar jaar aan de gang en een doorlopend proces, en nog lang niet ten einde. Arend is begonnen met het maken van modellen met interessante vormen volgens het stramien en daarna overgestapt op een systeem van meubels. Er zijn wel varianten met speelgoed en lampjes, maar dit proces is nog lang niet aan haar einde.
Ondertussen zit het systeem in de 3e generatie, waarbij vooral het verschil zit in de constructiemethode (zichtbare connecties, open gaten of juist een zo onzichtbaar mogelijke connectie) en materiaal (van hout naar kunststof en staal).

Werkplaats

De werkplaats van Arend is een (voormalig) leegstaande loods op Scheveningen waar hij nu werkt. Hiervoor werd het pand gebruikt om haringkarren en scheepsmotoren te maken. De ruimte is zo ver mogelijk opgeknapt, maar het bleek nog steeds nodig om zelf compartimenten te bouwen om schoon te kunnen werken. Zoals het hoort ligt de werkplaats vol met apparaten, onderdelen, proefmodellen en productielijnen. Er staat nu ook een grote camper (voormalige ME bus), die uiteraard ook volledig wordt ingericht met het houten 24mm systeem.

Arend Groosman

Productie

Het geometrische systeem van 24mm maakt het mogelijk om heel snel een unieke combinatie eerst volledig in de computer te ontwerpen. Dit levert de benodigde bouwtekeningen op. Dit wordt in de werkplaats gemaakt en vervolgens op locatie geïnstalleerd.
Arend maakt zo veel mogelijk machines om het systeem te kunnen bouwen zelf. De machines die zelf worden ontwikkeld zijn volledig ingericht op 24mm. De tafel van 24 hangt prominent aan de muur om de juiste instellingen voor het zagen en boren snel af te kunnen lezen.
Een belangrijk onderdeel van de productie-lijn is de zelfgebouwde transportband met verfspuitmachine. De geproduceerde latten kunnen automatisch aan 3 zijden met de verfspuit worden geverfd. Door samen te werken met elektronica-experts is de aansturing zelf in elkaar gezet (door middel van een Arduino). Dit systeem wordt straks nog uitgebreid met een droog-systeem.
Er wordt zoveel mogelijk zelf gebouwd en geproduceerd, maar soms is het noodzakelijk om dingen uit te besteden. De basis latten worden door een timmerfabriek geleverd, dit is is nodig om de juiste kwaliteit te krijgen.

Arend Groosman

Samenwerking

Een gedeelte van de werkplaats wordt gedeeld met een andere ontwerper. Ieder richt zich op zijn eigen ontwikkeling en producten, maar het verschil in aanpak versterkt elkaar op een goede manier.

Daarnaast is Arend een erkend stage-begeleider. Regelmatig lopen studenten van bijvoorbeeld ROC Mondriaan stage om praktijkervaring op te doen en mee te helpen in de productie of het productieproces. Voor specifieke onderdelen van het proces, of voor het gebruik van specifiek materieel zou een gezamenlijke, of openbare werkplaats een uitkomst bieden. Het liefst werkt hij samen met kleinere meubelmakers die specifieke kennis of tools hebben. Dit biedt meer flexibiliteit en passie voor het product en je hebt direct contact met de baas. Het sociale aspect is hierbij belangrijk en vormt daarmee ook een onderdeel van het ontwerpproces.

Arend Groosman

Next

De focus ligt nu op het ontwerpen en produceren van meubels en maatwerk kasten. Daarnaast kun je bouwpakketten bestellen. Hierbij krijg je een pakket met handleiding om je meubel zelf in elkaar te zetten. Naast het verkopen van producten is het ook een wens om de gebouwde machines tentoon te stellen. Het is een mooie serie van maakmachines: een gatenmaak-, afkort-, verf- en droog-ding. Deze diy-fabriek is al een attractie op zich.

De Dutch Design Week Eindhoven van 2015 was het moment om de nieuwe productlijn tentoon te stellen. Er zijn vervolgens tentoonstellingen geweest in Parijs, Duitsland, Zagreb en verschillende locaties in Nederland. De volgende stap is productie in staal en kunststof. Dit betekent dat het systeem waarschijnlijk in 25mm wordt uitgevoerd. Hiervoor moeten uiteraard ook nieuwe productie-machines worden uitgedacht en ontwikkeld.

De zoektocht naar transformeerbare ruimtes door Arend Groosman is nog lang niet ten einde. We zijn benieuwd naar de volgende stap van deze Haagse maker. We zien het wel zitten dat hij een pand in Den Haag volledig in 24 of 25mm gaat inrichten. De middenweg tussen autonome en toegepaste kunst levert een interessante wereld op die ook nog eens praktisch kan worden gebruikt.


Arend Groosman

 

Arend Groosman

Laat een reactie achter

Posted in