rePlastic Movie Night #2 Samenvatting

Na de succesvolle eerste editie van de rePlastic Movie Night vond op donderdag 16 november de tweede rePlastic Movie Night plaats op 16 november 2016. Met Haagse Makers stimuleren we het uitwisselen van kennis en kunde tussen zoveel mogelijk verschillende makers in de stad. Daarmee stimuleren we onze vindingrijkheid en samenwerking.

Slim omgaan met onze materialen en grondstoffen hoort daar ook bij. Op het gebied van plastic zijn we aan het begin van 2017 zijn we gestart met het maken van de Precious Plastic machines. In het laatste kwartaal van 2017 organiseren we iedere maand een open bijeenkomst voor iedereen die zich bezighoudt (of bezig wil houden) met het verbeteren van ons plastic gebruik: de rePlastic Meetup & Movie Nights.

In drie bijeenkomsten geven we de bezoekers inzicht over de huidige stand van zaken over plastic afval, reductie en hergebruik. We verkennen de mogelijkheden van plastic recycling en willen samen met bewoners onderzoeken hoe wij plastic lokaal kunnen inzamelen en verwerken. Deze tweede bijeenkomst vond plaats bij Dryve, de co-workspace  voor jonge ondernemers.

https://www.flickr.com/photos/urbanlink/39162751605/in/album-72157665358695308/

https://www.flickr.com/photos/urbanlink/25189311437/in/album-72157665358695308/

https://www.flickr.com/photos/urbanlink/28282059129/in/album-72157665358695308/

Gemeente Den Haag: Circulaire ontwikkelingen

De eerste spreker van de avond is Ger Kwakkel. Hij werkt bij de gemeente Den Haag en is aanjager circulaire economie. Ger geeft een mooi beeld van de ontwikkelingen op het gebied van circulaire economie binnen Den Haag. Het is voor veel mensen een eye opener om te horen dat de stad Den Haag 12 miljoen kilo aan grondstoffen nodig heeft. Per dag!

Ook belangrijk: Wat is nou precies circulair. Termen als Refuse, Reduce, Re-design, Reuse,Repair,Refurbish,Remanufacture, Repurpose, Recycle, Recover geven daar goede handvatten voor. Wanneer je zelf aan de slag gaat is het goed om stil te staan bij deze onderdelen van de ontwikkeling tot een circulaire economie. 

Ger eindigde zijn presentatie met twee oproepen: Zou het niet mooi zijn als er een Plastic Coalitie komt, en volg allemaal deze twitter-account: CirculaireEcoDH.

https://www.flickr.com/photos/urbanlink/25189310987/in/album-72157665358695308/

Grondstofjutters

https://www.flickr.com/photos/urbanlink/28282058459/in/album-72157665358695308/

Noortje van de Grondstofjutters vertelt over haar intitiatief voor een circulair strand in Noordwijk. Bezoekers van het strand kunnen met een tas plastic ophalen en inleveren bij een strandtent. In ruil daarvoor krijgen ze een ijsje of drankje bij deze strandtent. Het ingeleverde plastic wordt gescheiden, versnipperd en verwerkt tot een plastic zeeschelp. Deze verwerking gebeurt door een enorme zelfgebouwde bakoven  op zonne-energie. Met zonkracht wordt het plastic gesmolten en in een mal in de vorm gedrukt.

Grondstofjutters is een groot succes en het is duidelijk dat dit ook in Scheveningen en Kijkduin plaats moet gaan vinden. Het is een mooi project dat (plastic) zwerfvuil onder de aandacht brengt, mensen aanzet om hier iets mee te doen en ook direct zichtbaar resultaat laat zien. Het betrekt ook de locale horeca.

Er is meteen een goede verbinding gelegd met de volgende spreker van de avond, Ralph van Trashure Hunt.

Trashure Hunt

Ralph van TrashUre Hunt vertelt over hun ontwikkelingen en ambities. TrashUre Hunt is een internationale milieuorganisatie die als doel heeft milieuproblemen onder de aandacht te brengen bij het publiek door middel van acties, educatie en kunst. TrashUre Hunters zijn de piraten, de schatzoekers! Alles wat niet in de natuur hoort zijn de schatten…Wij zijn trots, maken avonturen mee, genieten van onze natuur en… we redden dieren!

De positieve energie van Ralph is duidelijk voelbaar en motiveert meteen om zelf ook aan de slag te gaan. Het is te hopen dat TrasUre Hunt meer permanent in Scheveningen kan blijven en zo bij kan dragen aan een positieve impact op ons strand en onze natuur!

https://www.flickr.com/photos/urbanlink/28282058079/in/album-72157665358695308/

Plastic Soep & Brood

De plastic soep & brood werd deze keer verzorgd door Dryve. Tijdens de soep konden de bezoekers verder kennis met elkaar maken.

Film: Plastic Paradise

De film van de avond is ‘Plastic Paradise’ en wordt vertoond in samenwerking met Transitie Cinema. Net als vorige editie een indringende documentaire over de invloed van plastic en afval op onze natuur en maatschappij.

De ontdekkingsreis van Angela Sun brengt haar naar een van de meest afgelegen plekken op aarde, de Midway Atol, waar zij de waarheid hoopt te ontdekken achter het mysterie van de Great Pacific Garbage Patch, ook wel plasticsoep genoemd. Dit is een gebied in het noorden van de Grote of Stille Oceaan waar enorme hoeveelheden plastic en ander afval bijeen drijven. Op haar pad ontmoet ze wetenschappers, industriëlen, wetgevers en activisten, die hun licht werpen op de enorme consumptie van wegwerpplastic in de oceanen en wat dit op korte termijn kan betekenen voor onze gezondheid. [moviemeter]

Netwerk

https://www.flickr.com/photos/urbanlink/28282059929/in/album-72157665358695308/

De rePlastic Meetup & Movie Nights zijn er op gericht om mensen bij elkaar te brengen die zich op een positieve manier willen inzetten voor het slim gebruik van plastic in Den Haag. Ook deze keer zijn de sprekers zijn gefotografeerd en op de ‘rePlastic wall of fame’ geplaatst. Ons doel is om het aantal mensen op deze muur iedere editie te laten groeien!

Bekijk hieronder alle foto’s:

https://www.flickr.com/photos/urbanlink/albums/72157665358695308

 

 

Laat een reactie achter

Posted in ,