Haagse Makers Manifest

Sinds het begin van ons bestaan maken we al dingen. We maakten hulpmiddelen om het werk te verbeteren en we maakten producten voor ons plezier. Dat is wat ons mens maakte. Maar gaandeweg zijn we gestopt met maken en zijn we werkers en consumenten geworden. We zijn in de ban van ons werk en het consumeren van producten.

Dit is onze oproep voor actie: Laten we minder consumeren en meer tijd maken om dingen te creëren - maak wat je wilt maken! Het maakt niet uit of je truien breidt, apps programmeert, tafels 3d-print of toneelstukken maakt; als je iets creëert, ben je een maker. Dit levert producten op die met passie en aandacht zijn bedacht, ontworpen, geproduceerd en verkocht.

Hoe worden we betere makers?

Oefening, oefening, oefening. Op weg naar het maken van iets geweldigs, maak je dingen die niet zo heel goed zijn. Maar dat maakt niet uit. Je maakt ook dingen die mensen minder waarderen. Maak je niet druk. Bedenk niet alles van tevoren, voel je vrij om misstappen te begaan. Breek dingen, maak het en maak het beter. Leer en itereer.

Omgeef je met andere makers. Vul elkaar aan, motiveer en inspireer elkaar. Samenwerking, discussie en presentatie leidt uiteindelijk tot verbetering.

Deel. Soms heb je de neiging om je creatie voor jezelf te houden. Doe dat niet! Je leert alleen als je deelt wat je hebt gemaakt met de rest van de wereld. Deel ook met de mensen voor wie je maakt. Deel kennis, kunde en gereedschap met elkaar.

We zijn de makers van Den Haag, onze creativiteit maakt ons sterk, onafhankelijke en vrij!

Een stad met verschillende gezichten; van Haagse kak tot Haagse bluf en Haagse koffiehuisjes. Stad van vrede en recht. Samen werkend naar een betere wereld. Waar we elkaar inspireren met onze ideeën. Een vruchtbare bodem voor innovatie en ondernemerschap.