microPython basis

Leer de basis van het werken met microPython op een ESP microcontroller

Aangeboden door: Haagse Makers
Locatie(s): Het Koorenhuis

Over deze workshop

Micropython is een implementatie van Python, gebaseerd op versie 3.5, die er op is gericht om op kleine devices te draaien zoals microcontrollers. In deze workshop richten we ons op MicroPython (niet op de CircuitPython variant) in combinatie met een ESP8266 of ESP32 controller.

Wat ga je leren

Deze workshop is voor de beginner: Het gaat over het installeren, uitvoeren en gebruiken van de Python3 taal voor microcontrollers. Het is dus geen Python taalcursus. MicroPython is een redelijk eenvoudige taal om te leren. Wanneer je enige ervaring hebt in C, C++, Arduino-C, Java, JavaScript, dan zou je in staat moeten zijn om de voorbeelden te volgen. Er is online veel kennis te vinden. Ben je nog niet ervaren met Python, kijk dan eens op learnpython.org en werk de 'Learn the Basics' sectie door.

MicroPython en ontwikkelboard

Awesome image Haagse Makers heeft een betaalbaar ontwikkelboard geselecteerd op basis van de ESP8266 microcontroller. Dit board is zelf te bestellen via bijvoorbeeld AliExpress. Zorg ervoor dat je ook de DHT11 of DHT22 sensor besteld en een USB mini naar A kabel. Om de workshop te volgen is een ontwikkelboard noodzakelijk. Je kan deze zelf bestellen, of je kan er 1 bestellen wanneer je je aanmeldt voor de workshop.

Voorkennis en zelf meenemen

Het is ook mogelijk om je eigen device mee te nemen. Iedere ESP32 of ESP8266 met 4M Flash en een USB connectie werkt. Andere controllers werken ook, maar in de workshop beperken we ons tot de ESP8266. Er is tijdens de workshop geen ruimte om alle varianten te behandelen. Zorg daarom voor een ESP8266 met een DHT11 or DHT22 sensor. Daarnaast is het noodzakelijk om je eigen laptop mee te nemen.

Installeer de software van tevoren

 • Neem je eigen laptop mee. The tools werken op Windows, MacOS en Linus.
 • De laptop moet met het wifi netwerk kunnen worden verbonden.
 • De volgende software is nodig:

  • Een code editor. Het liefst met Python syntax highlighter. VS-code, Notepad++, Atom werken goed. Zorg ervoor dat je de Python modules installeert.
  • Python3. Versie 3.5 of later. Zowel de 32-bit of de 64-bit versie is goed.
  • Rshell. Version 0.0.26 or up. Install with: pip install rshell
  • Esptool. Version 2.7 or up. Install with: pip install esptool Het maakt niet uit als bovenstaande niet lukt. Neem je laptop mee en we zorgen ervoor dat het werkt tijdens de workshop.

Aanmelden

Er zijn op dit moment geen workshops gepland. Heb je interesse? Laat het ons weten, dan kunnen we bepalen wat we kunnen organiseren.