rePlastic Movie Night #1 Samenvatting

Op donderdag 26 oktober vond de eerste rePlastic Movie Night plaats. Met Haagse Makers stimuleren we het uitwisselen van kennis en kunde tussen zoveel mogelijk (verschillende) makers in de stad. Daarmee stimuleren we onze vindingrijkheid en samenwerking. Slim omgaan met onze materialen en grondstoffen hoort daar ook bij. Op het gebied van plastic zijn we aan het begin van 2017 zijn we gestart met het maken van de Precious Plastic machines. In het laatste kwartaal van 2017 organiseren we iedere maand een open bijeenkomst voor iedereen die zich bezighoudt (of bezig wil houden) met het verbeteren van ons plastic gebruik.

https://www.flickr.com/photos/urbanlink/25188102467/in/dateposted/

https://www.flickr.com/photos/urbanlink/40060365091/in/photostream/

In drie bijeenkomsten geven we de bezoekers inzicht over de huidige stand van zaken over plastic afval, reductie en hergebruik. Wij verkennen de mogelijkheden van plastic recycling en willen samen met bewoners onderzoeken hoe wij plastic lokaal kunnen inzamelen en verwerken. De eerste bijeenkomst vond plaats in Studio B van de Centrale Bibliotheek.

Opening

https://www.flickr.com/photos/urbanlink/40060389781/in/photostream/

De opening werd verzorgd door Pat Smith, bekend als zanger van Splendid, surfer en van zijn actie #10dayswithoutplastic waarin hij het zelf ervaart hoe het is om 10 dagen zonder plastic (proberen) te leven. Bekijk hieronder het filmverslag van deze actie. Pat opende de avond met een spoken word optreden.

https://www.flickr.com/photos/urbanlink/26187044848/in/photostream/

Community Plastics

https://www.flickr.com/photos/urbanlink/40060419361/in/photostream/

Als eerste spreker is Frans Taminiau van Masters that Matter aan het woord. Met zijn project Community Plastics‘ werkt hij aan het lokaal verwerken van plastic afval tot nieuwe producten. Frans legt uit hoe zijn proces verliep over het opstarten van een lokaal plastic inzamel- en verwerkingspunt. In de Rotterdamse wijk Agniesebuurt zijn ze een werkplaats gestart waar bewoners plastic kunnen inzamelen. Dit plastic wordt verwerkt tot producten die een meerwaarde hebben voor de buurt. Een voorbeeld van zo’n product is bijvoorbeeld een knikker-tegel. Op deze manier wordt het slim gebruik van grondstoffen en het slim omgaan met reststromen direct zichtbaar bij mensen.

Gemeente Den Haag: Huishoudelijk Afvalplan

https://www.flickr.com/photos/urbanlink/40027804072/in/photostream/

Tweede spreker van de avond is Nana Slof. Zij is projectleider bij de gemeente Den Haag en houdt zich bezig met het Huishoudelijk Afvalplan 2016-2020 (HAP). In haar presentatie laat ze een mooi overzicht zien van de activiteiten rondom huishoudelijk afval in de gemeente Den Haag. Van pilots in straten met gescheiden ORAC’s tot een inzicht in de hoeveelheid afval die er in onze stad omgaat. Lees hier het Huishoudelijk Afvalplan 2016-2020 van de gemeente Den Haag

https://www.flickr.com/photos/urbanlink/39349673894/in/photostream/

Precious Plastic Den Haag

Derde, en laatste, spreker van de avond is Loek Vellekoop. Hij is verbonden aan Precious Plastic Den Haag.  Loek heeft afgelopen tijd gewerkt aan de Precious Plastic machines. Hij vertelt over deze ontwikkelingen en beantwoord alle vragen hierover. Het is duidelijk dat er nog volop geëxperimenteerd wordt met de machines en de mogelijkheden van gerecycled plastic. Op dit moment ligt de nadruk op de ontwikkeling van stafmateriaal, en staan ze bij de expositie van het Booijmans van Beuningen.

https://www.flickr.com/photos/urbanlink/28281067839/in/photostream/

https://www.flickr.com/photos/urbanlink/28281061769/in/photostream/

“Plastic soep & Brood”

De catering is deze keer verzorgd door inStock. Het nieuwe restaurant en cateraar die voedselverspilling op de kaart zet. Tijdens deze rePlastic Movie Night Verzorgden ze de soep, brood en andere hapjes die zijn gemaakt met ingrediënten die anders door supermarkten zouden zijn weggegooid.

https://www.flickr.com/photos/urbanlink/28281071299/in/photostream/

Film: A Plastic Ocean

Na het meetup programma met sprekers is het tijd voor de film van de avond: A plastic ocean. Deze film wordt getoond in samenwerking met Transitie Cinema.

https://www.flickr.com/photos/urbanlink/40060466981/in/photostream/

In A Plastic Ocean stuit journalist Craig Leeson tijdens zijn zoektocht naar de illustere blauwe walvis op een enorme plastic soep waar een schone oceaan zou moeten zijn. In deze documentaire werkt Craig’s team samen met duikster Tanya Streeter en een internationaal team van wetenschappers en onderzoekers. Ze reizen in een periode van vier jaar naar twintig locaties over de hele wereld om de fragiele staat van onze oceanen te onderzoeken. Ze komen achter de alarmerende waarheid van de plastic vervuiling in onze oceanen en laten werkende oplossingen zien die direct gebruikt kunnen worden. [moviemeter]

De film geeft een indringend beeld van de gevolgen van ons plastic gebruik en de noodzaak om hier op een slimme manier iets aan te doen.

 rePlastic netwerk en mogelijkheden

De rePlastic Meetup & Movie Nights zijn er op gericht om mensen bij elkaar te brengen die zich op een positieve manier willen inzetten voor het slim gebruik van plastic in Den Haag. De eerste sprekers zijn gefotografeerd en op de ‘replastic wall of fame’ geplaatst. Ons doel is om het aantal mensen op deze muur iedere editie te laten groeien!

https://www.flickr.com/photos/urbanlink/39161951025/in/photostream/

De bezoekers van de meetup stellen we een aantal vragen. Deze vragen zijn erop gericht om het replastic-netwerk van de stad te versterken, en om uit te vinden op wat voor manier we plastic-werkplaatsen in de stad kunnen realiseren. Bekijk hieronder de resulaten:

https://www.flickr.com/photos/urbanlink/39161959705/in/photostream/

https://www.flickr.com/photos/urbanlink/39161976465/in/photostream/

https://www.flickr.com/photos/urbanlink/39349748514/in/photostream/

https://www.flickr.com/photos/urbanlink/25188093157/in/photostream/

Het organiseren van de rePlasic Meetup & Movie Night blijkt erg nuttig en noodzakelijk. De verschillende mensen en organisaties die zich met dit thema bezighouden leren elkaar kennen. En nieuwe mensen worden aan dit netwerk toegevoegd. Het is ook duidelijk dat dit soort bijeenkomsten vaker moeten plaatsvinden. Dat komt mooi uit, want de volgende editie staat al gepland, op 16 november 2017.  Tot dan!

Laat een reactie achter

Posted in ,