Het ontstaan van het Makersfestival

“Uhm, het Makersfestival… wat is dat precies?”. Het is een vraag die wij de afgelopen weken vaak te horen kregen. Voor iedereen die inmiddels nog geen antwoord heeft op deze vraag, een beschrijving van dit unieke concept.

Het Makersfestival is ontstaan en groot geworden in Amerika onder de naam Maker Faire. In 2006 was het San Mateo County Event Center de thuisbasis voor de allereerste editie. Het bestond uit zes expositie- en workshopruimtes met een totale oppervlakte van 20.000 m2. Er waren meer dan 100 makers, workshops, demonstraties en wedstrijden.

Het event is bedacht door Make magazine. Ze organiseerden het event om te vieren dat de kunst, ambachten en projecten van de wetenschap bestonden en werden uitgevoerd. De eerste jaren werd het makersfestival alleen in Amerika georganiseerd. Door het succes waaide het ook over naar andere continenten.

Er zijn Maker Faires en Mini Maker Faires. Het verschil tussen die twee is waarschijnlijk makkelijk te raden. Toch even voor jullie beeldvorming; Het Haagse makersfestival mogen we een Mini Maker Faire noemen en het eerste makersfestival in Amerika in 2006 een Maker Faire. De afgelopen twee jaar zijn er veel Mini Maker Faires ontstaan. Zo ook in Nederland. Er doen verschillende grote steden aan mee zoals Amsterdam, Eindhoven, Enschede, Groningen. Den Haag mocht natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken!

Posted in