Replastic Workshop Moerwijk

Vrijdag 19 januari waren ruim 18 enthousiaste Haagse burgers met elkaar aan de slag om te leren over hergebruik van plastic. De workshop was in het nieuwe trainingslokaal van ‘Made in Moerwijk’ op het Westhovenplein. Het doel van de workshop was om meer te weten hoe je met plastic aan de gang kan gaan en wat daar allemaal bij komt kijken. De gastspreker was Frans Taminiau van Community Plastics uit Rotterdam. De workshop was georganiseerd in samenwerking met de rePlastic Community van Haagse Makers, SocoSoco, Made in Moerwijk. De workshop is onderdeel van het programma van Lab Moerwijk dat wordt uitgevoerd door Wunderpeople.

Proces van verzamelen en sorteren

Frans nam ons mee in zijn ervaringen van verzamelen van plastic in de buurt tot en met het verwerken tot nieuwe plastic producten. De producten die we aanschaffen om te koken brengt de grootste stroom van plastic in huishoudens mee. Niet alleen de plastic PET flessen maar ook alle verpakkingen van groenten en droogwaren. Het startpunt om bewustzijn bij mensen in de buurt te verhogen, begint vaak hier. Hoe zorg je ervoor dat mensen de moeite nemen? Direct in de keuken plastic gaan herkennen, scheiden, schoonmaken en wegbrengen. Community Plastics heeft daarom mensen betrokken bij het bepalen van welke producten gaan we ermee maken. Producten van hergebruikt plastic die de buurt kan gebruiken zoals plantenbakken, bankjes en vogelkooitjes. Een ander initiatief is ‘Afval loont’ dat zorgt voor inkomsten als je plastic aflevert. Het ophalen van plastic is per gemeente anders geregeld, maar als mensen het wegbrengen of je komt het ophalen dan mag dit. In Moerwijk zijn aantal fietsdiensten actief die dit graag willen doen en daarnaast heb je veel natuurlijke verzamelplekken zoals ‘Hart van Moerwijk’, Marcuskerk of ‘Made in Moerwijk’.

Uiteindelijk is er plastic genoeg in de wijk. Het werk zit in het sorteren en het verwerken van de verzamelde berg plastic. Dit is een logistiek karwei. Scheiden is een klus waarin je soorten plastic (HDPE, PVC, PS, PET, PP, ABS) en liefst ook op kleuren de plastic indeelt. Niet alle plastics zijn bruikbaar en Frans heeft zelf hier een handleiding gemaakt. Er blijft een afvalstroom over die je niet kan gebruiken en die je moet weggooien. Meer informatie over scheiden en herkennen van plastic is ook te vinden op https://preciousplastic.com/en/videos/plastics.html. Schoonmaken gebeurt het liefst al in de keuken maar na sorteren spoel je het goed uit of gebruik je wasmachine op koud water na het shredden.

Proces van verwerken en verkopen

Het verwerken van plastics wordt bij Community Plastics al voor het eerst gedaan na het schoonmaken. Gelijk gaat het plastic de shredder in. Dit is een machine die het plastic klein maakt en goed kan worden opgeslagen. Hiervoor bestaan via Precious Plastics ‘open source’ machines voor die je zelf kan maken maar er zijn ook industriële machines die dit doen. Zover we nu weten zijn er in Den Haag 2 zelf gemaakte shredders. Deze shredders zijn cruciaal om goed aan de gang te gaan met plastic dus dat de capaciteit wordt verhoogd is zeer belangrijk. De stukjes plastic uit de shredder worden ook doorverkocht aan kunstenaars om verder mee aan de slag te gaan. De prijs voor dit granulaat is altijd nog wel duurder dan als je dit bij via de handel koopt maar dan heb je geen hergebruikt plastic.

De stukken plastic zijn ook nog op andere manieren ‘klein te krijgen’, bijvoorbeeld door direct in een product te verknippen als onderzetters. Er zijn meerdere machines die worden gebruikt voor de verwerking van de kleine stukjes plastic. De eigenschappen van de type plastic bepalen mede de toepassing. Zo zijn de smelttemperatuur en herbruikbaarheid van het plastic erg belangrijk. Met spuitmachines, compressie-ovens en extruders kunnen via mallen en opzetstukken allerlei producten worden gemaakt. Dit smelten en vervormen van plastic in een nieuw product is ambachtelijk werk. Veel tijd en energie gaat erin zitten om de juiste kwaliteit te krijgen. Het goedkoopste is om mallen te maken van hout, dat verlijmt in lagen, met een freesmachine in juiste vorm wordt gemaakt. Frans had zijn mal en bijna-eindproduct van het vogelhuisje meegenomen. Er is na het afkoelen altijd nog afwerking nodig om het product netjes te maken. Je kan ook plastic platen maken of lage resolutie draden voor 3D printers die je daarna weer kan verkopen of verwerken.

Inkomsten en banen

Het hergebruiken van plastic kan leiden tot nieuwe betaalde banen. Dit hangt voor grote deel af van het krijgen van de juiste stroom van hergebruikt plastic, maar ook van het zorgen voor klanten die je producten direct afnemen. In buurten kan worden gewerkt aan een of meerdere centrale verzamel-sorteerplaatsen, machinefabriek die machines en mallen worden gemaakt, werkplaats waar producten worden gemaakt en winkels om producten te verkopen. In opdracht van klanten worden in fabricagelijn plastic producten gemaakt maar ook in opdracht van klanten worden specifieke projecten uitgevoerd.

Vervolgstappen

Om de workshop af te sluiten konden mensen aan de slag met zelf plastic verwerken of nadenken over de toekomst van replastic in Moerwijk. Er zijn veel kansen in Moerwijk waarbij het zowel gaat om mensen meer bewust te maken als het krijgen van werkgelegenheid in de buurt. Afgesproken is om met de enthousiaste organisaties en burgers dit verder op te pakken.

  • Door een project te doen met de basisschool om met hen plastic te verzamelen en te verwerken, krijg je positieve vibe rondom plastic.
  • Het neerzetten van verzamelbakken voor verschillende type plastic geeft een aanleiding om met buurtbewoners over hergebruik te hebben.
  • Zorgen dat er een goede shredder komt in de buurt levert direct arbeid op, ook al is dit nog niet direct betaald.
  • Plastic krijgen van aantal bedrijven en instanties in de buurt geeft een goede en continue stroom aan plastic.
  • Hiervoor heb je klanten nodig die producten afnemen, zoals theater (bekers), woningbouwcorporaties (bloembakken), Park Pop (munten) of Volvo Ocean Race (bracelets).
  • Samenwerken met andere buurten in Den Haag is nodig om elkaar te helpen deze afvalstroom te verwerken, zoals een initiatief in Dr. Schaepmanstraat.

De workshop werd afgesloten met een borrel en de catering werd gedaan door een buurtbewoner, Chita Doekharan. Dank allemaal voor het enthousiasme en inzet!

Posted in ,